Η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που θα λάβει οικονομική υποστήριξη γίνεται η Ιρλανδία, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ απάντησαν θετικά στο αίτημά της.

Στο Δουβλίνο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση αυτή, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «εθνική ντροπή».

Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ωστόσο υπεραμύνεται της απόφασής του.

«Η βοήθεια στην Ιρλανδία υποστηρίζεται για τη διάσωση της οικονομικής σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, μετά την έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε, ενώ την ίδια ώρα το Δουβλίνο επισημοποιούσε το αίτημά του για στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αρχών, όπως και το ΔΝΤ που δήλωσε έτοιμο για χορηγήσει δάνειο διάρκειας αρκετών ετών.

Το ύψος της βοήθειας δεν διευκρινίστηκε αμέσως. Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο Τορόντο οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Ιρλανδίας να ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ αντανακλά την απόφαση, την οποία συμμεριζόμαστε, για μια ευέλικτη και καθοριστική δράση με στόχο να περιοριστούν οι αναδυόμενοι κίνδυνοι, να διατηρηθεί η σταθερότητα στην αγορά και να διασωθεί η παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρουν οι αξιωματούχοι της G7 σε κοινή ανακοίνωσή τους, η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Καναδά.