Έπειτα από μια μακρά και δύσκολη εκλογική μάχη, ο Πέδρο Καστίγιο ορκίστηκε πρόεδρος του Περού, με τη νίκη του να δονεί συθέμελα το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας.

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό μιας από τις φτωχότερες περιοχές του Περού, ο Καστίγιο μεγάλωσε βοηθώντας τους αναλφάβητους γονείς του να καλλιεργούν τη γη.

Αλλά και ως μαθητής, έπρεπε να περπατά πάνω από δύο ώρες για να φτάνει στο σχολείο του…

Το παιδί που περπατούσε δυο ώρες για να πάει σχολείο, έγινε δάσκαλος και τελικά πρόεδρος μιας χώρας

Ο Πέδρο Καστίγιο τα κατάφερε όμως. Μεγάλωσε και έγινε δάσκαλος, ένα λειτούργημα που υπηρέτησε πιστά για 25 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία εμπειρία σε κυβερνητική θέση, έζησε μια ξέφρενη πορεία που θα τον έφερνε πρόσφατα ως τη θέση του προέδρου της χώρας. Τον ψήφισαν οι δικοί του, ο αγροτικός κόσμος.

Άνθρωπος του λαού δηλώνει άλλωστε και ο ίδιος. Σπανίως τον βλέπουν χωρίς το χαρακτηριστικό λευκό καπέλο της περιοχής του.

Οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον απεικονίσουν ως αριστερό εξτρεμιστή και βλέπουν σχέσεις του με παραστρατιωτικές ομάδες.

Ως τρίτος από 9 παιδιά, ο Καστίγιο γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1969 και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός μεταξύ 1995-2020. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 2002, όταν κατέβηκε για δήμαρχος, αλλά δεν βγήκε.

Μόλις το 2017 θα γινόταν γνωστός, ως συνδικαλιστής, σε μια απεργία των εκπαιδευτικών. Στα αστικά κέντρα δεν τον ήξερε πάντως κανείς. Κι έτσι ήταν πολύ παράξενο που κατάφερε να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του, πετώντας έξω τους 17 ανταγωνιστές του.

Ο Καστίγιο δηλώνει καθολικός και είναι αντίθετος με την έκτρωση και τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Είναι παντρεμένος με μια δασκάλα και έχει δύο παιδιά…