Ένα εκχιονιστικό όχημα που οδηγούσε ένας άνδρας υπό την επήρεια αλκοόλ και ο οποίος επέζησε βρέθηκε στον διάδρομο απογείωσης του ιδιωτικού Falcon του επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας τη νύχτα. Μέσα στην ομίχλη ο πιλότος που είχε ήδη ξεκινήσει την απογείωση, δεν μπόρεσε να αντιδράσει: Η μία ρόδα του αεροπλάνου χτύπησε στο εκχιονιστικό και το αεροπλάνο συνετρίβη… Τυλίχτηκε στις φλόγες και ο Μαρζερί με το τριμελές πλήρωμα σκοτώθηκαν.

Στο δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» αναφέρεται ότι στον πύργο ελέγχου, την απογείωση συντόνιζε η 24χρονη δόκιμη ελέγκτρια εναέριας κυκλοφορίας Σβετλάνα Κριβσούν υπό την επίβλεψη του προϊστάμενού της Αλεξάντερ Κρουγκλόφ , οι οποίοι και ισχυρίζονται ότι ο αεροδιάδρομος ήταν «καθαρός» όταν ξαφνικά εμφανίστηκε το εκχιονιστικό χωρίς να έχει πάρει σχετική εντολή από πουθενά. Και οι δύο τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση, ενώ συνελήφθησαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας καθαρισμού των διαδρόμων τροχοδρόμησης του αεροδρομίου και ο υπεύθυνος του για τον έλεγχο των πτήσεων. Παραιτήθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου και ο αναπληρωτής του.

Πολλά στοιχεία περιπλέκουν την υπόθεση του θανάτου του επικεφαλής της Total. Δεδομένου δε ότι επρόκειτο για άνθρωπο που εξέφραζε με τολμηρό τρόπο τις απόψεις του αλλά και ότι ήταν πιστός φίλος της Ρωσίας καθώς θεωρούσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να εστιάσει στους τρόπους που η μεταφορά αυτή θα γίνει ασφαλέστερη, το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του πυκνώνει περισσότερο.

Και ακόμα περισσότερο μετά τους ισχυρισμούς του 63χρονου οδηγού Βλαντιμίρ Μαρτινένκο ότι δεν ήταν μεθυσμένος τη στιγμή του δυστυχήματος και ότι πρόκειται για σκευωρία.