Ενώπιον μιας νέας εποχής βρίσκεται το Ισραήλ καθώς με την επισημοποίηση της στήριξης του ισραηλινού αραβικού κόμματος Ράαμ στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου άρθηκε και ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα- και την «εκθρόνιση» Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής του κόμματος, ο ισλαμιστής Μανσούρ Αμπάς «υπέγραψε τη συμφωνία συνασπισμού για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Με τη σειρά του ο 57χρονος πρώην δημοσιογράφος και σταρ της τηλεόρασης Λαπίντ επικοινώνησε αργά το βράδυ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας έτσι μετά από χρόνια τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ρίβλιν ειδοποιήθηκε την ώρα που παρακολουθούσε τον τελικό του Κυπέλλου ποδοσφαίρου και συνεχάρη τον Λαπίντ τηλεφωνικά.

Ο Λαπίντ, είχε προθεσμία μέχρι τις 23:59 χθες το βράδυ για να ενημερώσει τον πρόεδρο αν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, κάτι που πέτυχε με τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων και της παράταξης Ράαμ.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ωστόσο η εύθραυστη νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει οριακή πλειοψηφία στη βουλή, αναμένεται να ορκιστεί σε περίπου 10 με 12 μέρες, αφήνοντας χώρο στην πλευρά Νετανιάχου να προσπαθήσει να ναρκοθετήσει την απόπειρα προσεγγίζοντας βουλευτές για να την καταψηφίσουν.

Οι πολιτικοί αναλυτές του Ισραήλ αναμένουν ο Νετανιάχου να κάνει κάθε πιθανό πολιτικό ελιγμό για να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχηματισμό, προσεγγίζοντας ειδικά τους βουλευτές που δεν χαίρονται ιδιαίτερα για τη συνεργασία με Άραβες και αριστερές κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

«Ηρεμήστε, ο Νετανιάχου είναι ακόμα πρωθυπουργός και θα είναι για λίγες μέρες ακόμα μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και πρόκειται να δώσει μάχη για να κλονίσει την εύθραυστη πλειοψηφία. Τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει σε καμία περίπτωση» έγραψε ο πολιτικός αναλυτικής Anshel Pfeffer της εφημερίδας Haaretz.

Ο Νετανιάχου ελέγχει 30 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ.