Στο ζήτημα των μαζικών εμβολιασμών, κυρίως, στη Βρετανία, αναφέρεται ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός έναντι του κορονοϊού:

«Ίσως να πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούμε μαζικός εμβολιασμός: εννοούμε πως συνίσταται να εμβολιαστούν όλοι έναντι της νόσου COVID-19. Οι λόγοι ίσως να μην είναι προφανείς σε όλους.
Ας σκεφτούμε όμως τα εξής. Καταρχάς, κάποιοι έχουν περάσει τη νόσο πολύ ελαφριά. Από τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα επίπεδα ανοσίας που έχουν αναπτύξει όσοι νόσησαν ελαφριά, ούτε πως θα ανταποκριθούν σε πιθανή επαναλοίμωξη. Επίσης, για προφανείς λόγους, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι γίνεται με τα επίπεδα ανοσίας μετά από κάθε ασυμπτωματική λοίμωξη», αναφέρει και προσθέτει:

Ή τι γίνεται εάν για παράδειγμα κάποιος νόσησε ασυμπτωματικά πέρσι τον Απρίλιο; Αν δεν είχε κάνει καν τεστ ώστε να το γνωρίζει, και κάνει τώρα τεστ αντισωμάτων και έχει αρνητικό αποτέλεσμα, τελικά τι γνωρίζει για την ανοσία του;

Ο εμβολιασμός μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προφυλαχθούμε από σοβαρή νόσο μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊο. Ας δούμε πως απαντώνται μερικές απορίες που φαίνεται να έχουν αρκετοί, ανατρέχοντας στις βρετανικές αρχές. Μπορεί κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό και έχει ενεργή/τρέχουσα νόσο να εμβολιαστεί;

Θα πρέπει να περιμένει και να εμβολιαστεί, υπολογίζοντας – είτε 28 ημέρες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός (μετά από τεστ), – είτε 28 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τι γίνεται εάν κάποιος έχει λάβει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν νοσήσει; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει 90 ημέρες μέχρι να εμβολιαστεί.

Τι θέλω να πω εδώ: δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στον εμβολιασμό μετά από λοίμωξη από τον κοροναϊο. Αντιθέτως μας εξασφαλίζει την ηρεμία πως ακόμα και εάν έχουμε νοσήσει ελαφριά, αποκτούμε ικανή ανοσοπροστασία έναντι της επαναλοίμωξης. Γιατί αυτό κάνουμε τα εμβόλια: μας προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Τι ισχύει στη Βρετανία για τους εμβολιασμούς σε όσους νόσησαν με κορωνοϊό; Ίσως να πρέπει να διευκρινιστεί τι…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τρίτη, 13 Απριλίου 2021