Οι συντηρητικοί νομοθέτες της Γιούτα προωθούν ένα σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο η online πορνογραφία θα μπλοκάρεται αυτομάτως σε κάθε φορητή συσκευή που πωλείται στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης Spencer Cox δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η εκπρόσωπός του είπε ωστόσο πως «σκέφτεται με προσοχή» το μέτρο.

Οι υποστηρικτές του νόμου ισχυρίζονται πως με την πορνογραφία εκτός κινητών τηλεφώνων και tablets, οι γονείς θα μπορούν να προστατεύσουν ευκολότερα τα παιδιά τους. Όσο για τους ενήλικες, ο νόμος επιτρέπει την απομάκρυνση του φίλτρου αν το θέλει ο χρήστης.

Οι Μορμόνοι παραμένουν πλειοψηφία στη Γιούτα και παλεύουν εδώ και χρόνια με το πορνογραφικό υλικό. Πορνογραφία θεωρούν ωστόσο ακόμα και γνωστά lifestyle περιοδικά ή διαφημίσεις με γυναίκες που φορούν εσώρουχα.

Στην πρόταση της Γιούτα, οι κατασκευαστές απαντούν πως θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή τέτοιων φίλτρων σε μία μόνο πολιτεία.

Αν το μέτρο περάσει, η Γιούτα θα γίνει η πρώτη αμερικανική πολιτεία που θα απαγορεύσει το πορνό στα κινητά.

Υπάρχουν ωστόσο ενώσεις και πολίτες που δεν βλέπουν θετικά την απαγόρευση, μιλώντας για αντισυνταγματικό μέτρο που παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.