Τη διάσταση στη στάση της αμερικανικής αστυνομίας μεταξύ δύο περιστατικών υποδεικνύουν πια ολοένα και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές.

Τη σχεδόν χαλαρή χθεσινή στάση της δηλαδή απέναντι στον λευκό όχλο που εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τη βίαιη αντίδρασή της στις ειρηνικές διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, η αντίθεση ανάμεσα στα δύο περιστατικά «δεν είναι απλώς δηλωτική, είναι άσπρο-μαύρο».

Οι διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο την 1η Ιουνίου 2020, ειρηνικά και σε επαρκή απόσταση από το κτίριο. Επίσης, καμία προσπάθεια για έφοδο στον Λευκό Οίκο δεν σημειώθηκε.

Το πλήθος αποτελούνταν κυρίως από αφροαμερικανούς πολίτες, αλλά και δημοσιογράφους που κάλυπταν την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Κι όμως, οι διαδηλωτές βρήκαν απέναντί τους όχι μόνο την Αστυνομία της Ουάσιγκτον, αλλά και 5.000 άντρες της Εθνοφρουράς και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Και δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεσή τους για να διαλυθούν.

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και γκλομπ επιστρατεύτηκαν για να διασκορπιστεί το πλήθος και να μπορέσει να τραβήξει ο Ντόναλντ Τραμπ τη φωτογραφία με τη Βίβλο στο χέρι σε κοντινή εκκλησία.

Ο επικεφαλής μάλιστα της Εθνοφυλακής ομολόγησε λίγο αργότερα πως έγινε «υπερβολική χρήση βίας». Τα γεγονότα του καλοκαιριού αντιπροσώπευαν μια καθοριστική στιγμή στην προεδρία Τραμπ.

Στα χθεσινά ωστόσο γεγονότα, η αστυνομία αντέδρασε μάλλον παθητικά. Το μαινόμενο λευκό πλήθος, με κάποιους μεταξύ τους να είναι ένοπλοι ακροδεξιοί, εισέβαλε σχεδόν ανενόχλητο στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε και εντός του κτιρίου βρισκόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται γιατί πέρασαν έτσι εύκολα οι λευκοί οπαδοί του Τραμπ τον αστυνομικό κλοιό του κτιρίου; Ενός από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια των ΗΠΑ.

Ακόμα και μετά τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής της Ουάσιγκτον, δεν επιστρατεύτηκαν παρά 340 εθνοφρουροί. Και έπρεπε να βρεθούν εντός Καπιτωλίου οι διαδηλωτές για να κινητοποιηθεί τελικά ο κατασταλτικός μηχανισμός.

Η διαφορά που βλέπουν οι περισσότεροι είναι ο ίδιος ο Τραμπ. Αυτός κάλεσε σε άμεση καταστολή της μαύρης πορείας τον Ιούνιο, ενώ χθες ήταν πρακτικά άφαντος όταν ξεσπούσαν οι πρώτες ταραχές.

Σύμφωνα με τους New York Times, αρνήθηκε όσο μπορούσε να κληθεί η Εθνοφυλακή. Και στο τέλος είπε «όχι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις δυνάμεις καταστολής κάλεσε ο Christopher Miller, που διατελεί χρέη μεταβατικού υπουργού Άμυνας…