Ο ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης Χάλιλ αλ Μάρζουκ, ο οποίος κατηγορούνταν για «υποκίνηση σε τρομοκρατία» στο Μπαχρέιν, όπου από το 2011 σημειώνονται αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, απηλλάγη σήμερα των κατηγοριών που τον βάραιναν από ποινικό δικαστήριο της Μανάμα.

Ο Μάρζουκ, πρώην βουλευτής και σημαίνουσα προσωπικότητα του κυριότερου σιιτικού κόμματος αλ Ουέφακ, είχε συλληφθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους στις 24 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσής του, όμως του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του το αλ Ουέφακ αναφέρει ότι «η απαλλαγή του ήταν αναπόφευκτη καθώς οι κατηγορίες εναντίον του ηγέτη Χάλιλ αλ Μάρζουκ δεν είχαν καμία νομική αξία και βασίζονταν, σύμφωνα με τους δικηγόρους της υπεράσπισης, σε ψευδείς πληροφορίες».

Χαρακτηρίζοντας την δίκη του Μάρζουκ «πολιτική», το σιιτικό κόμμα ζητεί την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών που κρατούνται εξαιτίας της σχέσης τους με τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

«Ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και των νέων χωρίς εξαίρεση», επισημαίνει το Ουέφακ, το οποίο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του «να συνεχίσει τις διεκδικήσεις του για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας» στη χώρα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε παρουσία του Μάρζουκ, τον οποίο περιστοίχιζαν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι πολλών δυτικών πρεσβειών, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο Μάρζουκ ήταν αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου προτού παραιτηθεί μαζί με ακόμη 17 βουλευτές του αλ Ουέφακ τον Φεβρουάριο του 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να καταγγείλουν τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, η πλειονότητα των οποίων είναι σιίτες.

Η απαλλαγή του από τις κατηγορίες γίνεται την ώρα που η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση προσπαθούν να ξεκινήσουν εκ νέου έναν διάλογο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο, και έχει στόχο να βγει το Μπαχρέιν από το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από τον Φεβρουάριο του 2011, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης με αίτημα την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Μετά την αποτυχία ενός πρώτου γύρου τον Ιούλιο του 2011, ο εθνικός διάλογος ξεκίνησε και πάλι τον Φεβρουάριο του 2012, όμως χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Ανεστάλη στις 9 Ιανουαρίου φέτος από την κυβέρνηση επειδή δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση, η οποία μποϊκόταρε τον διάλογο από τις 19 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψη του Μάρζουκ.

Στο μεσοδιάστημα οι αρχές σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στα πρόσωπα που συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με δεκάδες σιίτες να καταδικάζονται σε μεγάλες ποινές κάθειρξης.

Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο του Κόλπου η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες και κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από τη σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα, είναι επίσης η έδρα του 5ου Στόλου των ΗΠΑ.