«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ο υποψήφιος των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που ξεπουλούν τα πάντα και που θα προτιμούσαν να αφήσουν και πάλι τις χρηματαγορές και τις τράπεζες να δρουν ανεξέλεγκτα», εκτίμησε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», προσθέτοντας πως ο Γιούνκερ είναι ένας χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, με τον οποίο θα υπάρξει μια συμμαχία για μια κοινωνική Ένωση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, αν και Σοσιαλδημοκράτης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος, ήδη την επομένη των ευρωεκλογών τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος, για την ανάληψη της θέσης του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως πριν από τις ευρωεκλογές είχε συμφωνηθεί πως ο επικεφαλής της ισχυρότερης παράταξης θα πρέπει να αναλάβει αυτή τη θέση και πως ό,τι ίσχυε πριν από τις εκλογές θα πρέπει να ισχύσει και μετά τη διεξαγωγή τους.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φάιμαν στη συνέντευξή του στην «Κουρίρ», οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία των ψηφοφόρων και να αναζητηθούν πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εκλογή του κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο καγκελάριος διευκρίνισε πως οι παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκαν σαφώς υπέρ του κ. Γιούνκερ, σεβόμενες τη στάση των ψηφοφόρων και την υπόσχεση ότι όποιος καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο σημείωσε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέβη κάτι για το οποίο ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του: έγινε σαφές ότι ορισμένοι ηγέτες δεν θέλουν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Για τον κ. Φάιμαν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αμφισβητεί τον δικό του τρόπο δράσης — πρότεινε ως υποψήφιο τον Γιούνκερ, αλλά τώρα ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός για την ανάδειξη του νικητή των εκλογών σε πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο ίδιος, όπως είπε, δεν ήταν πάντα της γνώμης πως ήταν καλό να χριστεί κάποιος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής εκ των προτέρων, αλλά, όπως ανέφερε, από τη στιγμή που λέγεται στους ψηφοφόρους στον προεκλογικό αγώνα ότι υπάρχει υποψήφιος και εφόσον έλθει πρώτος θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής, τότε αυτό πρέπει να τηρηθεί. Στην πολιτική, επέμεινε ο καγκελάριος, αυτό είναι θέμα αξιοπιστίας και στη δημοκρατία ισχύει η φερεγγυότητα.

Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός καγκελάριος άσκησε κριτική στο γεγονός ότι μερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποστασιοποιείται από τον δικό του υποψήφιο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «εξαιρετικά λυπηρό», τη στιγμή που ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστηρίζει την ίδια θέση όπως και η αυστριακή κυβέρνηση: ότι δηλαδή ο Γιούνκερ έχει εκλεγεί και ως εκ τούτου είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν επιτρέπεται να απογοητεύσουμε τους ψηφοφόρους που είχαν ακούσει από εμάς ότι με τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και για τον πρόεδρο της Επιτροπής», υπογράμμισε ο Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ήδη, στις δηλώσεις του τη Δευτέρα για τη στήριξη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει πως αυτός χαίρει της εμπιστοσύνης του και ότι ο ίδιος δεν θα χαιρέτιζε μια προσπάθεια από την πλευρά του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, να επιδιώξει να αναδειχθεί από δεύτερος σε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.