Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στο δυστύχημα σε ένα ανθρακωρυχείο στην Τουρκία αυξήθηκε απόψε σε τουλάχιστον 274 νεκρούς, ενώ το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε νωρίτερα στόχος εξοργισμένων διαδηλωτών που τον επικρίνουν προσωπικά ότι επέδειξε αμέλεια όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των χώρων εργασίας στον τομέα των ορυχείων.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μια πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των σωστικών συνεργείων.

«Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», προειδοποίησε ο Γιλντίζ.

Εντωμεταξύ στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο ανθρακωρυχείο.

Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα.
Νωρίτερα σήμερα πολλές δεκάδες κάτοικοι εξοργισμένοι για το δυστύχημα, διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο Ερντογάν που είχε βγει από το αυτοκίνητο υπό τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών εισήλθε σε ένα κατάστημα για να εξέλθει λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε.

Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί.

«Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε.

Παράλληλα και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ετοιμότητά του σήμερα να παράσχει βοήθεια στην τουρκική κυβέρνηση, εκφράζοντας επίσης συλλυπητήρια στην Τουρκία για το δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την τουρκική κυβέρνηση εάν χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η βοήθεια.
«Σκεφτόμαστε τους Τούρκους και προσευχόμαστε για εκείνους» μετά το δυστύχημα προσέθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήρια» της Ουάσιγκτον στην Τουρκία.
Στο ίδιο κλίμα οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ πρόσφεραν βοήθεια στις τουρκικές αρχές μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, ανακοίνωσε σήμερα το Magen David Adom, μια υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, που βρίσκεται σε επίσκεψη στο Όσλο, απέστειλε μια επιστολή συλλυπητηρίων στον Τούρκο ομόλογό του. «Όταν μια τραγωδία εκτυλίσσεται πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθάμε ο ένας τον άλλο» έγραψε ο Πέρες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.