Στο μικροσκόπιο των ερευνών για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, όπου σκοτώθηκαν 205 άνθρωποι, μπαίνει και το ζήτημα της παράνομης εργασίας, μετά την ανεύρεση της σορού του 15χρονου Κεμάλ Γιλντίζ, που εργαζόταν σε αυτό.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται στη βλάβη στο διανομέα και έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λάμβανε στο ανθρακωρυχείο. Συνδικαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ανάφλεξη άνθρακα, ενώ καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Ήδη έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα με τον εισαγγελέα Ντουρντού Καβάκ να δηλώνει πως τα αίτια του δυστυχήματος θα διαπιστωθούν κατά την έρευνα.

Στην Τουρκία έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος μετά την πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο στην επαρχία Σόμα που οδήγησε στο θάνατο 205 άτομα. 

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Κεμάλ Γιλντίζ τόνισε ότι «οδεύουμε προς τη συμφορά με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Ο υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των εγκλωβισμένων. Ο ανθρακωρύχος Σαμί Κιλίτς ο οποίος διασώθηκε και στη συνέχεια συμμετείχε στο έργο της διάσωσης υποστήριξε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων είναι περίπου 350-400 άτομα. Οι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13 πολύνεκρα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η έκρηξη που είχε σημειωθεί στο ανθρακωρυχείο στο Κόζλου του νομού Ζόνγκουλντακ (βορειοδυτική Τουρκία) στις 3 Μαρτίου 1992 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 263 ανθρακωρύχοι.