Νέα πτώματα ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από το ορυχείο της δυτικής Τουρκίας όπου σημειώθηκε την Τρίτη δυστύχημα, αυξάνοντας σε 282 τον αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 100.

Η χώρα βρίσκεται από την Τρίτη σε τριήμερο πένθος, ενώ σήμερα η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα της Τουρκίας KESK προκήρυξε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο δυστύχημα.

«Εκείνοι στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στο όνομα της μείωσης των δαπανών, είναι ένοχοι για τη σφαγή στη Σόμα και πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε η τουρκική συνδικαλιστική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Η δήλωση Ερντογάν ότι «τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν» προκάλεσε οργή σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν μετά το δυστύχημα.

Χθες το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε στόχος εξοργισμένων διαδηλωτών που τον επικρίνουν προσωπικά ότι επέδειξε αμέλεια όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των χώρων εργασίας στον τομέα των ορυχείων.

Στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά την πολύνεκρη έκρηξη. Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε. Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί. «Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε.