Η Βραζιλία έχει πλέον καταγράψει πάνω από 4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και περισσότερους από 124.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, καθώς το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 43.773 νέες μολύνσεις και 834 νέους θανάτους σε 24 ώρες.

Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της γιγαντιαίας χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται σε 4.041.638 και οι νεκροί εξαιτίας του σοβαρού οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού συστήματος και των επιπλοκών που προκαλεί έχουν φθάσει τους 124.614. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.

Έπειτα από μήνες που οι θάνατοι βρίσκονταν σε ένα ατέλειωτο υψίπεδο, ξεπερνούσαν τους 1.000 την ημέρα σχεδόν καθημερινά, ο ημερήσιος μέρος όρος την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε 874 θανάτους και περίπου 40.000 κρούσματα. Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν ήδη ότι η καμπύλη των μολύνσεων και αυτή των θανάτων βρίσκονται «σε πτώση», όμως οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με βραζιλιάνους επιδημιολόγους, η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ως τρεις εβδομάδες πριν να μπορεί κανείς να μιλήσει περί τάσης.

Αργεντινή: Ρεκόρ 12.026 κρουσμάτων και 207 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 12.026 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 451.198.

Το ίδιο χρονικό διάστημα 207 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 9.361 νεκρούς.

Την προηγουμένη, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 199 θανάτους και 10.933 μολύνσεις.

Κατά δεδομένα του υπουργείου, η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 61,1% σε όλη τη χώρα και ανέρχεται έως ακόμη και στο 68,8% στην περιοχή του Μπουένος Άιρες, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και όπου εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Ωστόσο εντατικολόγοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά, με έναν εξ αυτών να υπολογίζει πως ο δείκτης πληρότητας των ΜΕΘ στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της φθάνει το 90%.

Μεξικό: 513 θάνατοι και 5.937 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 513 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.937 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 66.329 νεκρούς επί συνόλου 616.894 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.

Η κυβέρνηση της χώρας όπου καταγράφεται ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνει.

Αυστραλία: 81 κρούσματα και 9 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία της Αυστραλίας η οποία μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 81 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ πρόσθεσαν 59 θανάτους στον συνολικό απολογισμό.

Ωστόσο, οι θάνατοι αυτοί συμπεριλαμβάνουν 50 που επήλθαν τον Ιούλιο και ον Αύγουστο σε γηροκομεία και δεν είχαν συμπεριληφθεί ως τώρα στον απολογισμό της πανδημίας, διευκρίνισε το πολιτειακό υπουργείο Υγείας μέσω Twitter. Την προηγουμένη, οι αρχές έκαναν λόγο για 15 θανάτους και 113 μολύνσεις.

Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της πολιτείας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πλησιάζει στο τέλος του lockdown έξι εβδομάδων που επιβλήθηκε για την αποτροπή της διασποράς του ιού, ωστόσο οι πολιτειακές αρχές δεν αποκλείουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας άρσης τους, μετά την αύξηση των μολύνσεων η οποία καταγράφηκε χθες.

Αίγυπτος: 18 θάνατοι και 145 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε το βράδυ χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 145 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 99.425.

Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλοι 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 5.479 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, άλλοι 789 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 75.415, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Κίνα: 25 «εισαγόμενα» κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 25 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 11 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην επικράτεια.

Είναι η 19η συνεχόμενη ημέρα που δεν εντοπίστηκε καμία περίπτωση εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Άλλοι 12 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα κινεζικά νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 205, τρεις σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά, έχουν ιαθεί 85.102 άνθρωποι.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.102 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.