Να εγκαταλείψει τις «απειλές» και τα «τελεσίγραφα» κάλεσε σήμερα η Ρωσία την ουκρανική αντιπολίτευση, ώστε να επιτραπεί έτσι στην Ουκρανία να βγει από τη «βαθιά κρίση» η οποία πλήττει από τα τέλη Νοεμβρίου τη χώρα, μετά τη μεταστροφή της στάσης του Κιέβου έναντι της ΕΕ.

«Περιμένουμε ότι η αντιπολίτευση στην Ουκρανία θα εγκαταλείψει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και θα ενισχύσει το διάλογο με τις αρχές ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από τη βαθιά κρίση, παραμένοντας εντός του συνταγματικού πλαισίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία ανησυχεί πολύ από τη βούληση των δυνάμεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης να ενεργούν με τρόπο ώστε να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στη χώρα», αναφέρει το υπουργείο, υπενθυμίζοντας κυρίως πως ο ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσε δημοσίως τους Ουκρανούς να οργανώσουν διαδηλώσεις μπροστά από τις έδρες των τοπικών διοικήσεων στις περιφέρειές τους.

«Αυτό αντιβαίνει άμεσα σε δηλώσεις της αντιπολίτευσης περί πίστεώς της στη δημοκρατία και στις ευρωπαϊκές αξίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μόσχα «απορεί» διότι τέτοιες «προκλητικές κινήσεις γίνονται ακριβώς μετά τις πρόσφατες επαφές στο Μόναχο ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και αντιπροσώπους δυτικών χωρών», προσθέτει.

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χωρίς προηγούμενο πολιτική κρίση εδώ και περισσότερο από δύο μήνες.

Οδοφράγματα έχουν υψωθεί στο κέντρο του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές μετά τη φιλορωσική μεταστροφή της εξουσίας σε βάρος της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ ανέφερε σήμερα πως ετοιμάζει μια σημαντική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που είχε το Σάββατο στο Μόναχο με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.