Ένα ακόμη κύμα επιθέσεων που συγκλόνισε σήμερα το Ιράκ, και κυρίως την επαρχία της Βαγδάτης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ ,σειρά επιθέσεων που σημειώθηκε στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 38. Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα και μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε όχημα εξερράγησαν νωρίς το πρωί στην πρωτεύουσα και σε περιοχές γύρω από αυτήν, την ώρα που τα αιματηρά βίαια επεισόδια παραμένουν καθημερινό φαινόμενο παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στη Μοσούλη, στο βορρά, ένοπλοι σκότωσαν 12 άτομα μέσα σε λεωφορείο.

Στο Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης, οι δυνάμεις της τάξης ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου, μετά την έφοδο ενόπλων νωρίτερα σήμερα κατά την οποία ένας δημοτικός σύμβουλος και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Οι ένοπλοι ανατίναξαν παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το δημαρχείο, πριν το καταλάβουν και κρατήσουν σε ομηρεία 40 εργαζόμενους. “Απελευθερώσαμε όλους τους ομήρους και οι δυνάμεις μας σκότωσαν έναν καμικάζι, αλλά δύο ακόμη ανατινάχθηκαν”, δήλωσε ο Σαμπάχ Νούρι, εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Μετά την επίθεση αυτή, που δείχνει για μια άλλη φορά την αναποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, κλήθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επίσης στο Τικρίτ, ένοπλοι σκότωσαν τρεις στρατιώτες που φρουρούσαν έναν πετρελαιαγωγό.

Χθες, άλλο κύμα επιθέσεων έπληξε τη χώρα, κυρίως την ιρακινή πρωτεύουσα, προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων, μεταξύ τους πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας και μια παρουσιάστρια της τηλεόρασης. Ο θάνατος της γυναίκας αυτής στη Μοσούλη –που έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας– αυξάνει σε έξι τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τον Οκτώβριο.

Το επίπεδο της βίας που μαστίζει φέτος το Ιράκ είναι όμοιο με αυτό του 2008 και της σύγκρουσης που αιματοκύλησε τη χώρα μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2003.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει στοιχείων των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας, η βία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.450 ανθρώπων από την αρχή του έτους.