Η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας του κορονοϊού, πριν από δύο μήνες δυνητικά απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, δηλώνουν σήμερα ερευνητές.

Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Την 50ή ημέρα της πανδημίας – στις 19 Φεβρουαρίου – υπήρχαν επίσημα δηλωμένα 30.000 κρούσματα στην Κίνα, αναφέρει ο Κρίστοφερ Ντάι, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι χωρίς την απαγόρευση εξόδου από την Ουχάν και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνική εμβέλεια, θα υπήρχαν περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 εκείνη τη ημέρα εκτός των ορίων της Ουχάν», διευκρινίζει σε ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να «σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου».

Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα.

Η περίοδος που μελετήθηκε συνέπιπτε κυρίως με την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας που κατά παράδοση δίνει την ευκαιρία για τεράστιες μετακινήσεις σε όλη την Κίνα.

Με τις πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετακινήσεις από και προς την Ουχάν με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

«Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Ουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας», εξήγησε ο ‘Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Όταν οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν την Ουχάν πριν από δύο και πλέον μήνες, η απόφαση είχε εκληφθεί ως ένα πολύ δραστικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στο εξής, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα έχει κληθεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι.

Αίγυπτος: Στα 46 τα θύματα από τον κορονοϊό

Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τον Covid-19 στους 46.

Παράλληλα, από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν 54 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 710 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Πρώτος νεκρός στη Σλοβακία

Τον πρώτο θάνατο ανθρώπου που είχε νοσήσει από τον νέο κορονοϊό κατέγραψε σήμερα η Σλοβακία, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο πληροφοριών υγείας.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στη χώρα είχαν επιβεβαιωθεί 363 κρούσματα του ιού.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις, έχει κλείσει σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ έχει υποχρεώσει τους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται εκτός της οικίας τους.

Τον πρώτο θάνατο κατέγραψε η Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κορονοϊό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται σε 4, έγινε σήμερα γνωστό από τον αντιπρόεδρο Σλούμπερ Τσογκουάνε.

«Το τέταρτο κρούσμα είναι μια 79χρονη γυναίκα που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την 15η Μαρτίου και πέθανε την 25η Μαρτίου» είπε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Την ίδια ώρα, το Μπουρούντι, ένα μικροσκοπικό κράτος στην ανατολική Αφρική, επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε τα δύο πρώτα κρούσματα της νόσου Covid-19, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για υπηκόους του Μπουρούντι. Ο ένας είναι ένας 56χρονος που επέστρεψε πρόσφατα από τη Ρουάντα και ο άλλος, ηλικίας 42 ετών, επέστρεψε πρόσφατα από το Ντουμπάι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στο Twitter.