Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα, Παρασκευή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το Ιράν να ανταποκριθεί στον κορονοϊό που έχει σκοτώσει 34 ανθρώπους στη χώρα και προκάλεσε αμφιβολίες για τη βούληση της Τεχεράνης να μοιραστεί πληροφορίες.

«Κάναμε προσφορές στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για βοήθεια», δήλωσε ο Πομπέο σε μια ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Οι υποδομές υγείας τους δεν είναι στιβαρές και επικαιροποιημένες, η βούλησή τους να μοιραστούν πληροφορίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό, το Ιράν δεν είναι στιβαρό και ανησυχώ πολύ γι΄αυτό… Είναι το Ιράν που δεν μοιράζεται πληροφορίες».

Ο νέος κορονοϊός, που εμφανίστηκε στην Ουχάν, στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, έχει μολύνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 

Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η μοναδική χώρα του Κόλπου που έχει καταγράψει θανάτους από τον κορονοϊό ο οποίος έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας. Άνθρωποι έχουν μολυνθεί επίσης στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν.

Η Τεχεράνη ακύρωσε τις προσευχές της Παρασκευής στις πρωτεύουσες 23 από τις 31 επαρχίες του Ιράν λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της Τεχεράνης και των ιερών σιιτικών πόλεων Κομ και Μασχάντ.

Η United Airlines αναστέλλουν τις πτήσεις προς Τόκιο, Σεούλ και Σιγκαπούρη

Σε αναστολή πτήσεών της προς το Τόκιο, την Οσάκα, τη Σιγκαπούρη και τη Σεούλ προχωρά η αμερικανική αεροπορική εταιρία United Airlines όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή και εξηγώντας πως το εν λόγω μέτρο λαμβάνεται εξαιτίας της παγκόσμια έξαρσης του κορονοϊού.

Η εδρεύουσα στο Σικάγο αεροπορική εταιρία ανέφερε επίσης ότι παρατείνει την αναστολή των πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Κίνα έως τις 30 Απριλίου.