Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στη Βουλγαρία, στη μνήμη των τεσσάρων εργατών που σκοτώθηκαν από κατολίσθηση βράχων στο ανθρακωρυχείο του Οράνοβο, που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου.

Οι σοροί δύο ανθρακωρύχων που αγνοούνταν βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, γράφοντας τον τραγικό επίλογο στις έρευνες των σωστικών συνεργείων που διήρκεσαν 18 ημέρες.

Οι ανθρακωρύχοι, ο 35χρονος Ιβάν Λαζάροφ και ο 42χρονος Νικολάι Μιχαΐλοφ παγιδεύτηκαν 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και καταπλακώθηκαν από τεράστιους όγκους βράχων, λάσπης και νερού.

Δύο άλλοι ανθρακωρύχοι, ο 41χρονος Άσεν Στόινεφ και ο 45χρονος Χρίστο Μλαντένοφ σκοτώθηκαν όταν έγινε η κατολίσθηση στο ανθρακωρυχείο και οι σοροί τους εντοπίστηκαν από τα συνεργεία διάσωσης την ίδια ημέρα.

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην πόλη Σιμιτλί στην περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ, καθώς το ανθρακωρυχείο του Οράνοβο βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο δήμο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντράγκομιρ Στόινεφ δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου έχει προθεσμία δύο εβδομάδων για να συμμορφωθεί με το νόμο και να τηρήσει όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για να επαναλειτουργήσει το ορυχείο.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», ο κ. Στόινεφ κατέστησε σαφές ότι ο ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου δεν μπορεί να υποχρεώσει τους υπαλλήλους να εργαστούν στο ορυχείο μέχρις ότου συμμορφωθεί με όλα τα μέτρα ασφάλειας και διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα. Την ίδια περίοδο, ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να κάνει απολύσεις, διευκρίνισε ο υπουργός.