Δωρεάν είναι σήμερα η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πολωνική πόλη του Βρότσλαβ για οποιονδήποτε επιβάτη έχει μαζί του ένα βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ, η οποία βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και είναι πολύ δεμένη μ’ αυτή την πόλη της νοτιοδυτικής Πολωνίας.

«Μόλις μάθαμε, την Πέμπτη, την είδηση της βράβευσης της Όλγκα Τοκάρτσουκ με το Νόμπελ, θελήσαμε να μοιραστούμε τη χαρά μας με όλους τους κατοίκους της πόλης μας, της οποίας η συγγραφέας έγινε πρόσφατα επίτιμη δημότης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πρέμισλαβ Γκαλέτσκι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της δημαρχίας του Βρότσλαβ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, κάθε επιβάτης που έχει πάνω του ένα βιβλίο ή ένα ηλεκτρονικό βιβλίο της Όλγκα Τοκάρτσουκ μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη μας» των 650.000 κατοίκων, διευκρίνισε. Η συγγραφέας ζει εκ περιτροπής στο Βρότσλαβ και στο χωριό Κραγιάνοβ, στα σύνορα της Πολωνίας με την Τσεχία.

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ, στρατευμένη στην αριστερά, φιλοευρωπαία, οικολόγος και χορτοφάγος, η οποία περιφρονείται και επικρίνεται τακτικά από τους συντηρητικούς εθνικιστές που κυβερνούν την Πολωνία, θεωρεί το Βρότσλαβ «μία από τις πιο ωραίες και πιο σημαντικές πόλεις της Ευρώπης», όπως είχε πει η ίδια τον Ιούνιο, όταν έγινε επίτιμη δημότης της.

Η Τοκάρτσουκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, καθώς το βραβείο δεν είχε δοθεί πέρυσι εξαιτίας ενός σκανδάλου σεξουαλικής επίθεσης που είχε πλήξει τη Σουηδική Ακαδημία.