Ακάρ: Ό,τι έκαναν το ’74 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,θα το ξανακάνουν αν χρειαστεί

Προκαλεί και πάλι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας


ΚΟΣΜΟΣ
8:42
02/08/2019
Ακάρ: Ό,τι έκαναν το '74 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις,θα το ξανακάνουν αν χρειαστεί
16
loading

Σε νέες προειδοποιήσεις για την αντίδραση της Τουρκίας σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων της στην Κύπρο, προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, όπως και το ’74, το δικαίωμα επέμβασης με βάση τη συνθήκη των εγγυήσεων.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, είπε χαρακτηριστικά, «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια αποδυνάμωσης ή διαστρέβλωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων, που διατηρεί η Τουρκία, με τη χρήση διαφορετικών εκφράσεων ή ορισμών.

Είναι μάταιη αυτή η προσπάθεια. Η Τουρκία, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο εγγυητής στο νησί και όπως χθες, έτσι και σήμερα θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στη διάρκεια δεξίωσης για την 43η επέτειο από την εγκαθίδρυση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πριν από 45 χρόνια και προστάτευσαν τους τουρκοκύπριους, έτσι θα ενεργήσουν και σήμερα αν υπάρξει ξανά ανάγκη.

«Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που σκέφτηκαν πριν από 45 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που υλοποίησαν τα σχέδιά τους, με τον ίδιο τρόπου που αισθάνθηκαν, αρνούμενοι να αποδεχτούν τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο και να μείνουν σιωπηλοί στις αδικίες και γι’ αυτό εκτέλεσαν την Ειρηνευτική Επιχείρηση, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα, με τις ίδιες σκέψεις συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και τον πόνο των αδελφών μας στην Κύπρο, να συμπάσχουμε μαζί τους στα προβλήματα και στα ζητήματά τους. Γι’ αυτό να μην έχει κανείς αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας και να μην υπολογίζει λανθασμένα ότι δεν θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και του ψευδοκράτους.

Με λίγα λόγια ό,τι σκεφτόμασταν χθες, σκεφτόμαστε και σήμερα και προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος ανήγαγε κι αυτός με τη σειρά του το θέμα της ανατ. Μεσογείου σε εθνικό ζήτημα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση στις παράκτιες χώρες για σύμπραξη και συνεννόηση ως προς τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, αλλά και στο διαμοιρασμό του ενεργειακού της πλούτου.

«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, η προάσπιση των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των πηγών ενέργειας πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης όλων των παράκτιων χωρών. Πρόκειται για μια πραγματικά συγκεκριμένη και λογική προσέγγιση, αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στο να γίνει κατανοητή».

Αναφερόμενος στο Αιγαίο και την Ελλάδα, ο Χουλουσί Ακάρ έτεινε χείρα φιλίας στην καινούρια κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και η ίδια κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όσον αφορά στα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο, την Κύπρο είμαστε υπέρ της επίλυσής τους μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας με την καινούρια κυβέρνηση που συστήθηκε στην Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι:

«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ό,τι κάνουμε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), θα ήταν λογικό, θετικό και χρήσιμο να σκεφτούμε ‘τί μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί’ και να εργαστούμε στο πώς θα δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Έχουμε λάβει πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας στο ψευδοκράτος και καλό θα ήταν να μην προσπαθήσει κανείς να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών εγγυήσεων τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Στο θέμα αυτό κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια σε τετελεσμένα ή σε καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. «Αυτό θα ήταν χρήσιμο να το καταλάβουν μια ώρα αρχύτερα όλες οι πλευρές και να προσαρμόσουν αναλόγως τις ενέργειές τους», δήλωσε με νόημα ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των τουρκοκυπρίων, χωρίς να γίνει καμία υποχώρηση.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε τέλος ότι η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα σε κάθε ευκαιρία προασπίζονταν την ειρήνη και τη σταθερότητά της χώρας αλλά και του ψευδοκράτους, το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. «Πάντα υποστηρίζαμε και με λόγια και με πράξεις την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Kononos

  Όταν γαβγίζει ο σκύλος μην τον φοβάστε μον[...]τουρκε μολον λαβέ

 2. avatar θυμα μπιμπμαφιας παλληνης

  Ολλοι ξερουνε οτι οι μεγαλες δυναμεις προσπαθουν να ανατρεψουν τον σουλτανο .
  Οσο αργουνε τοσο μεγαλυτερη η οικονομικη καταρευση της τουρκιας .

 3. avatar ΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑ ΠΡΩΤΟΝ ΣΤΗΝ

  ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΑΝ ΣΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ !!!!

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Τα πολιτικά ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ πρόδωσαν την Κύπρο αλήθεια γιατί δεν ανοίγει ο περίφημος φάκελος για να δούμε Ποιοί πραγματικά πρόδωσαν την Κύπρο; και δεν αναφέρομαι μόνο στο περίφημο ή Κύπρος είναι μακριά

 4. avatar Ηλίας Κ.

  Μόνο πού τώρα δέν θά βρεθούν οι προδότες διαφόρων κατηγοριών νά πούλήσουν τήν Κύπρο!

 5. avatar te

  ναι αλλα το 1974 βοηθουσανε ολοι , για να κανετε την αποβαση στην ΚΥΠΡΟ
  να σας δουμε και χωρις βοηθεια τι μπορειται να κανετε
  γιατι απο οτι ξερουμε καμμια εικοσαρια χρονια με τους ΚΟΥΡΔΟΥΣ η δουλεια παει στραφι

 6. avatar ΔΑΜΩΝ

  ΜΟΓΓΟΛΕ. ΤΟΤΕ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ,ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ Π...ΦΑΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΓΓΛΟΙ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΑΘΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΟΥΝΕΡΙΑ,ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΩΡΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ) ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ,ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

 7. avatar Ploigos

  Που σαι παιδί ας μην είχαν προηγηθεί οι προδοτικές ενέργειες που έγιναν και θα σου έλεγα εγώ τι θα έκανε ο στρατός σας το 1974.

 8. avatar δηλαδής

  Θα τους στέλνουν μαστουρωμενους πάλι;

 9. avatar σουρταφερτας

  κανε ενα βημα εσυ αλλα να ξυπνησουν κ οι δικοι μας κ να κανουν ενα βημα επιτελους κ να στριμωξουν λιγο τα πραγματα στη θρακη που ειναι ελευθεροι εκει κ βοσκανε η ρατσα σου κ μετα παλι τα λεμε

 10. avatar Σπουργίτι

  Κάποιος να πει στον λαλιστατο υπουργό Άμυνας των Τούρκομογγολων ότι το 74 αν δεν είχε φύγει η Ελληνική μεραρχια απο την Κύπρο, τα τουρκακια θα κολυμπούσαν στην θάλασσα.

 11. avatar χαχα222

  2000 Κυπραίες γυναίκες κάθε ηλικίας ήρθαν στην Ελλάδα για εκτρώσεις το 74......και δεν ήταν οι μόνες!!Η εκκλησία της Κύπρου είχε βγάλει διάταγμα οτι επιτρέπει τις εκτρώσεις κατόπιν τούτου...!!!ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ....αυτο κανανε πάντα!!γι αυτο και την ίδια αντιμετώπιση θα έχετε πάντα...μίσος απλό..καθαρό.....απύθμενο...!!

 12. avatar teodman

  Σιγά μην σκίσεις το καλσόν!!!

  1. avatar @teodman

   ξύπνα ψευτόμαγκά μου, ξύπνα!

 13. avatar alex

  Κοπιασε καλε μου.Υπαρχουν τζιχαντιστες και στην αλλη πλευρα.

 14. avatar Μπάρμπα..

  Δεν ειναι ακριβώς το ίδιο... Αλλάξανε οι εποχες ! Για το αμοιβαίο συμφέρον όλων , εύχομαι να μην χρειασθεί να το διαπιστώσεις...αλλά ούτε εσύ θα περάσεις καλά ...!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει