Θέσεις μπροστά από περίπου 20 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη Λέιντεν της δυτικής Ολλανδίας έχουν λάβει ένοπλοι αστυνομικοί, τα οποία έκλεισαν σήμερα ύστερα από απειλή σπουδαστή ότι θα ανοίξει πυρ σε σχολείο, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, μεταδίδουν τα ολλανδικά ΜΜΕ.

«Η αστυνομία φρουρεί τις εισόδους των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λέιντεν», μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η δημόσια τηλεόραση NOS, τονίζοντας ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί έλαβαν θέσεις στα σχολεία για προληπτικούς λόγους.

Η αστυνομία, σε συνεργασία με την εισαγγελία, τις δημοτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων, αποφάσισε χθες το βράδυ να κλείσει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της μικρής αυτής πόλης, περίπου είκοσι στο σύνολό τους, μετά την ανάρτηση σε ιστότοπο απειλής, δήλωσε ο δήμαρχος του Λέιντεν σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

«Αύριο θα πυροβολήσω τον καθηγητή μου και όσο το δυνατό περισσότερους σπουδαστές», ανέφερε η απειλή στον αμερικανικό ιστότοπο 4chan.org, η οποία ήταν γραμμένη στα αγγλικά.

«Είναι ένα σχολείο σε μια ολλανδική πόλη, η οποία ονομάζεται Λέιντεν και θα χρησιμοποιήσω ένα Colt Defender των 9 χιλιοστών», συνεχίζει το μήνυμα, ο αποστολέας του οποίου εξηγεί ότι χρησιμοποίησε τον ιστότοπο αυτό για να μην μπορέσει η αστυνομία να ανακαλύψει τα ίχνη του.

Η ολλανδική αστυνομία, η οποία αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, ενημερώθηκε από την ελβετική αστυνομία και ακολούθησαν επαφές με το FBI καθώς το μήνυμα αναρτήθηκε σε αμερικανική ιστοσελίδα, πρόσθεσε η NOS, σύμφωνα με την οποία δεν έχει εντοπιστεί ακόμα αυτός που έγραψε το μήνυμα.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοιχτά, παρόλο που ορισμένα αποφάσισαν να μην αφήσουν τα παιδιά να παίξουν έξω από αυτά. Ορισμένοι γονείς πάντως αποφάσισαν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Οι διευθυντές των σχολείων θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια προηγούμενη απειλή είχε αναρτηθεί το 2009 στην ίδια ιστοσελίδα από έναν 18χρονο, ο οποίος είχε απειλήσει ν’ ανοίξει πυρ σε σχολείο της πόλης Μπρέντα στη νότια Ολλανδία. Ο νεαρός, ο οποίος είχε συλληφθεί αμέσως, είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο για «φάρσα».

Στις 9 Απριλίου του 2011, ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο της πόλης Άλφεν ααν ντεν Ριν, της δυτικής Ολλανδίας σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας έντεκα. Ο δράστης αμέσως μετά αυτοκτόνησε.

(φωτογραφία αρχείου)