Η Ρωσία έδωσε την άδεια για να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ τα τελευταία ορφανά που υιοθετούνται από Αμερικανούς, δυνατότητα που εξαλείφθηκε πρόσφατα, με νόμο του Κρεμλίνου.

«Στις περιπτώσεις που υπήρξε δικαστική απόφαση, τα παιδιά θα φύγουν για τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Στις περιπτώσεις που δεν υπήρξε ακόμη, δεν θα φύγουν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον αριθμό των παιδιών αυτών.

Ο εντεταλμένος του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα του παιδιού, Πάβελ Αστάκοφ, είχε δηλώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι τρέχουσες διαδικασίες υιοθεσίας παιδιών από Αμερικανούς ανέρχονταν σε 52. Σήμερα ανέφερε ότι αυτός ήταν «ένας προκαταρκτικός αριθμός» και ότι αναμένει πιο συγκεκριμένα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Εντείνοντας περαιτέρω την σύγχυση γύρω από το θέμα, το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας γνωστοποίησε από την πλευρά του, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», ότι για 52 ορφανά υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση υπέρ της υιοθεσίας τους, αλλά ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε επίσης να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις και σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.