Σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας καλούν σήμερα οι παρατάξεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης κατά του προεδρικού διατάγματος που επεκτείνει τις εξουσίες του προέδρου τους Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες, οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανακληθούν , ούτε από τη δικαστική εξουσία. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το διάταγμα «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας» και κατηγορεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι ανακήρυξε εαυτόν «νέο Φαραώ».

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η ενέργειά του αποσκοπεί στην προστασία της αιγυπτιακής επανάστασης.

Ο Γουάελ Γόνιμ, μορφή της αιγυπτιακής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η επανάσταση δεν οργανώθηκε με στόχο «την αναζήτηση ενός καλού δικτάτορα. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις. Ο Θεός είναι ο μόνος οι αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται», είπε.

Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα θέτει τον πρόεδρο επάνω από τον νόμο. «Σήμερα ο Μόρσι καταχράσθηκε όλες τις κρατικές εξουσίες και διόρισε τον εαυτόν του νέο Φαραώ. Μεγάλο πλήγμα για την επανάσταση που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψε στο Twitter.

Το χθεσινό διάταγμα απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων, των νόμων και των αποφάσεων του Μοχάμαντ Μόρσι. Προβλέπει επίσης ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, που καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου.

Ο Μοχάμαντ Μόρσι έπαυσε επίσης τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ και διέταξε την επανεκδίκαση ανθρώπων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής άνοιξης.