Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Θέιν Σέιν ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει αμνηστία σε 425 κρατούμενους της Μιανμάρ, ενόψει της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα, που είναι η πρώτη αμερικανού προέδρου στη χώρα.

Ο Σέιν έχει χορηγήσει πολλές φορές αμνηστία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το Μάρτιο του 2011 και συνήθως αυτό συμπίπτει με σημαντικές επισκέψεις στη χώρα.

Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση αποφυλάκισε σχεδόν 600 πολιτικούς κρατούμενους, γεγονός που σηματοδότησε σημαντική αλλαγή στην πολιτική της χώρας, η οποία επιδιώκει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Θέιν Σέιν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Γιανγκόν τη Δευτέρα και να συναντηθεί με τον Θέιν Σέιν και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων της Βιρμανίας, περίπου 400 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν σε φυλακές της χώρας πριν από τη σημερινή ανακοίνωση.

Η Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, τελούσε υπό στρατιωτικό καθεστώς από το 1962 ως το 2010, όταν καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλές δυτικές χώρες ζητούν εδώ και καιρό την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

(Φωτογραφία αρχείου)