Διαδηλωτής που συμμετείχε στο κίνημα των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων» σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε τροχαίο σε αυτοκινητόδρομο του Βελγίου, μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

Ο άνδρας χτυπήθηκε από φορτηγό και υπέκυψε στον αυτοκινητόδρομο E25, ο οποίος συνδέει τη Λιέγη με την ολλανδική πόλη Μάαστριχτ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sudinfo και το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στα μέσα Νοεμβρίου. Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες περί τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Ο άνδρας χτυπήθηκε από βαρύ φορτηγό που προσπάθησε να διαπεράσει οδόφραγμα των διαδηλωτών, καθώς ο οδηγός «δεν τον είχε δει», ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα L’Avenir. Υπέκυψε επιτόπου.

Ο οδηγός του φορτηγού τέθηκε υπό κράτηση κι επρόκειτο να υποβληθεί σε εξετάσεις αλκοολαιμίας.

Στη διαδήλωση, όχι μακριά από τα σύνορα Βελγίου-Ολλανδίας, συμμετείχαν περίπου 30 διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Belga, η κινητοποίηση προκάλεσε παράλυση στον E25.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που εμφανίστηκε στη Γαλλία τη 17η Νοεμβρίου 2018, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Βέλγιο, ειδικά στη γαλλόφωνη περιφέρεια της Βαλονίας.

Την 30ή Νοεμβρίου, σε μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 πολίτες στις Βρυξέλλες, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια με δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας να πυρπολούνται, ενώ την 8η Δεκεμβρίου, η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις σε άλλη συγκέντρωση στη βελγική πρωτεύουσα.

(φωτογραφία αρχείου)