Οι δυνάμεις ασφαλείας του Νοτίου Σουδάν πυροβολούν, βασανίζουν και βιάζουν αμάχους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν (SPLA) δεν ανταποκρίθηκε σε πάρα πολλές τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά έχει στο παρελθόν υποβαθμίσει τις κατηγορίες ότι στρατιώτες του έχουν επιτεθεί σε πολίτες κατά την εκστρατεία αφοπλισμού που πραγματοποιούν στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνον μεμονωμένες περιπτώσεις παραβιάσεων.

Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί του Νοτίου Σουδάν χτενίζουν την Τζόνγκλεϊ –στην οποία υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα– για να εντοπίσουν και να συλλέξουν χιλιάδες όπλα τα οποία έχουν ξεμείνει έπειτα από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.

Το Νότιο Σουδάν, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011 μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, εξακολουθεί να αγωνίζεται να περιορίσει τις εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις στο τεράστιο έδαφός του.

Η Αμνηστία επισημαίνει ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία από πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας μόλις 18 μηνών, ότι βασανίστηκαν και υπέστησαν κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αφοπλισμού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας λεηλάτησαν ιδιοκτησίες και κατέστρεψαν σοδειές, προσθέτει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι έχει “αξιόπιστες πληροφορίες για βιασμό και απόπειρα βιασμού από τις δυνάμεις του SPLA”.

“Ο SPLA και οι βοηθητικές δυνάμεις της αστυνομίας, απέχοντας πολύ από το να φέρουν την ασφάλεια στην περιοχή, έχουν διαπράξει σοκαριστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αρχές έχουν κάνει πολύ λίγα για να τις σταματήσουν”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική Όντρεϊ Γκόγχραν.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους πολίτες και “να αναπτύξει κυανόκρανους σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να διαπραχθούν παραβιάσεις από τον SPLA”.

Αντάρτες υπό τον πρώην φοιτητή της θεολογίας Ντέιβιντ Γιάου Γιάου συγκρούονταν με τον στρατό στην Τζόνγκλεϊ τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό τους από την περιοχή.

Ο Γιάου Γιάου πολεμάει την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για διαφθορά. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε πρόσφατα από ραδιοφωνικό σταθμό που συνδέεται με την οργάνωσή του αναφερόταν ότι ο Γιάου Γιάου πολεμάει επίσης για να υπερασπιστεί τους αμάχους από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει ο στρατός κατά την εκστρατεία αφοπλισμού.

Η έλλειψη ασφάλειας στην Τζόνγκλεϊ έχει ήδη αναγκάσει την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα να αναστείλει τις εργασίες της στις πόλεις Λικουάνγκολε και Γκουμουρούκ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.