Στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες περιορίζεται το προβάδισμα του προέδρου των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα (με 47% στην πρόθεση ψήφου) στην τελευταία δημοσκόπηση για το Ipsos/Reuters, έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ (42%), ενώ η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στη φάση των τριών κρίσιμων (για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα) τηλεμαχιών των δύο πολιτικών αντιπάλων για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ κατά την τετραετία ’13-’16.

Αναλύτρια του ινστιτούτου Ipsos σχολίασε, μάλιστα, ότι η μεταξύ των δύο πολιτικών διαφορά θα μικραίνει, όσο θα πλησιάζει η ημέρα των εκλογών την Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

«Πάντως, σε όλες τις Πολιτείες που έχουν πολλούς εκλέκτορες, αλλά οι εκλογείς τους μετατοπίζονται από τη μία προεδρική εκλογή στην επόμενη, από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, και αντιστρόφως , αυτή τη φορά ο πρόεδρος Ομπάμα υπερέχει γενικώς», μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ παγιώνει το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου, λίγο αφότου είχε αρνητική επίπτωση στη δημοφιλία του το βίντεο, στο οποίο ο ίδιος -απευθυνόμενους σε χορηγούς- επισήμαινε ότι «οι ψηφοφόροι του Ομπάμα και δεν πληρώνουν φόρους και έχουν εξάρτηση από κυβερνητικά κονδύλια».

Ο πρόεδρος Ομπάμα στην τελευταία δημοσκόπηση στο ερώτημα «εμένα με καταλαβαίνει ο πρόεδρος;» υστερεί, δεδομένου ότι καταφατικά απάντησε ποσοστό 42%, όμως κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ipsos το ποσοστό αυτό έφθανε το 46%. Επίσης στο ερώτημα «είναι ο πρόεδρος Ομπάμα καλός άνθρωπος;» τώρα συμφωνεί το 43% (ενώ την τελευταία φορά συμφωνούσε το 47%).

Για τον Ρόμνεϊ στο ερώτημα: «Θα σάς διασκέδαζε να τον συναντούσατε προσωπικώς;» καταφατικά τώρα απάντησε 21% από 24% προηγουμένως.

Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή και μη εκλογέων. Όσον αφορά αυτήν ειδικά την κατηγορία, το ποσοστό στατιστικού λάθους στα ευρήματα κυμαίνεται στο (συν-πλην) 3,8%, ενώ για τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου το περιθώριο λάθους μειώνεται στο (συν-πλην) 3,5% .