Για την «τεράστια αστάθεια» που προκαλούν οι τάσεις ανεξαρτησίας της Καταλονίας προειδοποίησε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, ενώ αρχίζει στην περιφέρεια αυτή μια τριήμερη συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

«Πιστεύω πως αυτή η συζήτηση, αυτή τη στιγμή, δημιουργεί τεράστια αστάθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος της συντηρητικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στο ραδιοσταθμό Καντένα Σερ.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας κατηγόρησε την Πέμπτη την Ισπανία ότι «έχασε μια ιστορική ευκαιρία» αρνούμενη να διαπραγματευθεί μια δημοσιονομική αυτονομία για την περιφέρειά της, η οποία βρίσκεται πλέον σε ανοικτή κρίση με τη Μαδρίτη.

«Του ζητώ να σκεφτεί πολύ περισσότερο τους άνεργους της Καταλονίας, απ’ ό,τι τα αιτήματα για ανεξαρτησία επειδή με αυτές τις κινήσεις, προσθέτει μια νέα κρίση στην κρίση. Προφανώς μια θεσμική κρίση είναι βλαβερή για την Ισπανία, αλλά και έξω απ’ αυτήν και αυτό είναι τώρα σημαντικό, καθώς η χώρα επιτηρείται από τις αγορές, που αμφιβάλλουν για τη δημοσιονομική σταθερότητά της. Καλώ να σκεφτούν και να αναρωτηθούν αν αυτή είναι η στιγμή για μια διαίρεση» δήλωσε ο Μαρς.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας αρχίζει σήμερα τριήμερη συζήτηση γενικής πολιτικής, στη διάρκεια της οποίας το εθνικιστικό κόμμα CiU του Αρτούρ Μας θα επιδιώξει να ψηφιστεί ένα κείμενο που θα ζητεί «να εκφράσει τη βούλησή του ο καταλανικός λαός», σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Παΐς, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες περιφερειακές εκλογές, έστω κι αν στο κείμενο δεν περιέχεται η λέξη “ανεξαρτησία”.