Το Πλημμελειοδικείο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα τον Γαλλοαλγερινό φυσικό Αντλέν Ισέρ σε φυλάκιση πέντε ετών -το ένα έτος με αναστολή- επειδή αντάλλασσε με ένα στέλεχος της οργάνωσης Aqmi αμφιλεγόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ορισμένα από τα οποία γινόταν λόγος για πιθανές επιθέσεις.

Ο 35χρονος πυρηνικός φυσικός, ο οποίος είναι αποσπασμένος στο Cern, στη Γενεύη, συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 2009 στη Βιεν της ανατολικής Γαλλίας και έχει ήδη παραμείνει δυόμισι χρόνια στη φυλακή.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης και προτού επιστρέψει στη φυλακή, ο πατέρας και ο αδελφός του τον πλησίασαν στο εδώλιο και τον αγκάλιασαν.

«Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι πέρασα μια ταραχώδη φάση, παραδέχομαι το λάθος μου, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο», είχε δηλώσει ο Ισέρ στα τέλη Μαρτίου, αποδίδοντας τα μηνύματα που έστελνε στην «κατάσταση στην οποία βρισκόταν την εποχή εκείνη η ψυχική και σωματική του υγεία». Την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε άδεια επειδή έπασχε από δισκοπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις «βάρβαρες και ανακριβείς» μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στην έρευνά τους οι δικαστές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Στις 8 Οκτωβρίου 2009 ο Ισέρ συνελήφθη στη Βιεν στο σπίτι των γονιών του και κατηγορήθηκε για σύσταση συμμορίας «σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση».

Η κατηγορία βασίστηκε στα 35 μηνύματα που αντάλλαξε ο φυσικός με κάποιος Μουστάφα Ντέμπσι, ένα φερόμενο μέλος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ο Ισέρ είχε γράψει στον Ντέμπσι ότι ήταν έτοιμος να προτείνει στόχους «στην Ευρώπη και ιδίως στη Γαλλία».

Δέκα ημέρες αργότερα αναφέρθηκε σε ένα «καθαρά στρατιωτικό στόχο», την αεροπορική βάση του Κραν-Ζεβριέ, όπου εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες που επρόκειτο να αναχωρήσουν για το Αφγανιστάν.