Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσε με σημερινές δηλώσεις του ότι θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές οι αλλοδαποί με καταγωγή εκτός ΕΕ, που ζουν με την άδεια των αρχών στη Γαλλία, μέτρο πάντως που η Δεξιά αποκηρύσσει.

«Ό,τι έχω πει στο προεκλογικό μου πρόγραμμα και στις 60 δεσμεύσεις μου, μέσα στην πενταετία της προεδρικής θητείας μου θα γίνει» απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος, παρακινούμενος σήμερα να σχολιάσει δηλώσεις της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ότι το εν λόγω δικαίωμα ψήφου ποτέ δεν συγκαταλέχθηκε στις προτεραιότητές μας.

«Η Ρουαγιάλ δήλωσε ότι τούτο δεν αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα, ότι δεν θα είναι το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί, όμως εγώ από την πλευρά μου δεν ξεχωρίζω κανένα μέτρο» τόνισε σήμερα ο Ολάντ από το Λαόν στη βόρεια Γαλλία που περιοδεύει.

«Έχω καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο καιρό στην προεδρία, η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, ο παραδειγματικός ρόλος του δημοσίου, μέτρα άμεσης τόνωσης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, της γαλλικής βιομηχανίας. Η αναθεώρηση των θεσμών θα γίνει εν ευθέτω χρόνω» εξήγησε ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Δεξιά επικρίνουν έντονα αυτό το μέτρο , ιδίως αφότου η Λεπέν κατάφερε στον α’ γύρο των προεδρικών να λάβει ποσοστό ψήφων 17,90% .

Πρόσφατα, η γαλλική Γερουσία -όχι όμως και η Κάτω Βουλή (Εθνοσυνέλευση) που ελέγχει η Δεξιά- ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. που με την άδεια των αρχών ζουν στη Γαλλία.

Παλαιότερα, ο Ολάντ είχε τοποθετήσει την αναθεώρηση των θεσμών μεταξύ του Αυγούστου του ’12 και του Ιουνίου ’13.