Περίπου 5.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή στη βελγική πόλη Λόμελ σήμερα για τα θύματα του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία την 13η Μαρτίου, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, 22 μαθητές και μαθήτριες σχολείου και έξι ενήλικοι.

Άλλοι 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου γινόταν η τελετή. Εκτός των οικογενειών, των φίλων και των συμμαθητών των θυμάτων, παρέστη ο Βέλγος πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο, ο μονάρχης Αλβέρτος Β’ και η σύζυγός του Πάολα, η πρόεδρος της Ελβετίας Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κι ο Ολλανδός πρίγκιπας διάδοχος Βίλεμ-Αλεξάντερ και η σύζυγός του.

Από τα θύματα, τα 17 πήγαιναν στο σχολείο στην πόλη Λομέλ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και τα υπόλοιπα πήγαιναν στο σχολείο στο Χέβερλε.

«Όλο το Βέλγιο είναι περίλυπο, όπως και οι γείτονές μας Ολλανδοί», είπε ο Μπαρτ Πίτερς, ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής, ανοίγοντας την τελετή για τα θύματα.

Από τα 22 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο, το οποίο σημειώθηκε σε οδική σήραγγα, τα επτά ήταν από την Ολλανδία. Συνολικά στο λεωφορείου επέβαιναν 52 άνθρωποι.