Το πρώτο C-130 του βελγικού στρατού, το οποίο μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελβετία, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στην αεροπορική βάση του Μέλσμπρεκ κοντά στις Βρυξέλλες.

Μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων αποτίθηκε φόρος τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος

Τη νύχτα οχτώ από τα 24 παιδιά που τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα έφθασαν στην ίδια βάση και στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους. «’Εχουμε βάσιμες ελπίδες ότι ότι ως την Κυριακή θα μπορέσουν να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα», δήλωσε η Φλοράνς Ρενγκλί, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου του Βαλέ.

Τρία από τα τραυματισμένα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Ελβετία.

Στο Βέλγιο, κηρύχθηκε ημέρα πένθους ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των 28 θυμάτων της τραγωδίας.

Στο διάστημα αυτό σίγησαν όλα τα οπτικοακουστικά μέσα, ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά δίκτυα και ήχησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της χώρας. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα που τη φιλοξενεί.

Στην Ολλανδία, από την οποία προέρχονται έξι από τα 22 παιδιά που σκοτώθηκαν, οι σημαίες των κυβερνητικών κτιρίων κυματίζουν μεσίστιες. Το ίδιο και στην Ελβετία, στο καντόνι του Βαλέ.

Σοκ έχει προκαλέσει στο Βέλγιο το τραγικό αυτό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε 16 παιδιά από το Βέλγιο και έξι από την Ολλανδία, ηλικίας περίπου 12 ετών. Τα σχολεία του Χέβερλε (κεντρικό Βέλγιο) και του Λόμελ (βορειοανατολικό Βέλγιο) έχουν μετατραπεί σε τόπους προσκυνήματος. Λουλούδια, κεριά, ζωγραφιές μπαλόνια έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των τοίχων των καθολικών αυτών σχολείων.

«Ζούμε μια εθνική τραγωδία. Ο πόνος μας είναι απερίγραπτος. Η χώρα μας θρηνεί τα παιδιά της», τόνισε χθες απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός ‘Ελιο ντι Ρούπο.

Η ελβετική αστυνομία δεν έχει ακόμα εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος. Οι εφημερίδες επικαλούνται μαρτυρίες παιδιών που διασώθηκαν στις οποίες αναφέρεται ότι οδηγός προσπαθούσε να βάλει ένα DVD λίγο πριν από το δυστύχημα, αν και ο αρχηγός της αστυνομίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.