«Ξύπνησε από το τεχνητό κώμα» ένα από τα τρία κορίτσια που τραυματίστηκαν σοβαρά στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στις 13 Μαρτίου στο καντόνι του Βαλέ στην Ελβετία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο της Λωζάννης στο οποίο έχουν εισαχθεί τα τρία παιδιά.

«Από χθες έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της και μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η μικρή έχει υποστεί πολλαπλά κατάγματα και τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.

Οι δύο συμμαθήτριές της, που φέρουν επίσης πολλαπλά κατάγματα και σοβαρό τραυματισμό στο κρανίο, πρέπει να παραμείνουν σε τεχνητό κώμα λόγω προβλημάτων νευρολογικής φύσεως, επισημαίνει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.

«Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι και οι τρεις ασθενείς βρίσκονται εντελώς εκτός κινδύνου» προσθέτει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.

«Το είδος αυτό του τραυματισμού επιβάλλει μια καθυστέρηση προτού μπορέσουμε να αποφανθούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και να εξετάσουμε έναν επαναπατρισμό των παιδιών» καταλήγει το νοσοκομείο.

Από το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 24. Οι τραυματίες είναι όλοι παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών. Η πλειοψηφία από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη επαναπατριστεί ή βρίσκονται τώρα σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου του Βαλέ, όλα τα παιδιά που νοσηλεύονταν σε αυτό έχουν μεταφερθεί στο Βέλγιο, μετά τον επαναπατρισμό άλλων 12 παιδιών που νοσηλεύονταν εκεί.

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία του Βαλέ έχουν μεταφερθεί στο Βέλγιο» διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Νοσοκομείου αυτού Φλοράνς Ρενγκλί σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται, ότι ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν τα παιδιά δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ούτε παρουσίαζε κάποια αδιαθεσία, όπως επίσης ότι δεν είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και δεν φαίνεται πως αποσπάστηκε η προσοχή του με την τοποθέτηση ενός DVD στο μηχάνημα αναπαραγωγής.

«Η νεκροψία που έγινε στη σορό του Βέλγου οδηγού έδειξε ότι δεν υπήρχαν ίχνη αλκοόλ στον οργανισμό του, ούτε κάποιο στοιχείο που να επιτρέπει να διαπιστώσουμε κάποια αιτία αδιαθεσίας», δήλωσε ο εισαγγελέας Ολίβιε Έλσιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σιόν στη δυτική Ελβετία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα ήταν κάτω από το όριο.

Επίσης αντιδρώντας στις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, ότι ο οδηγός μπορεί να τοποθετούσε DVD στο μηχάνημα αναπαραγωγής πριν από το δυστύχημα, ο Έλσιγκ σημείωσε ότι οι ερευνητές οι οποίοι ρώτησαν περίπου 10 παιδιά που επέζησαν δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία αυτή.

Οι έρευνες για ένα πιθανό τεχνικό πρόβλημα στο λεωφορείο, ένα ανθρώπινο σφάλμα ή μια απροσεξία συνεχίζονται, κατέληξε ο Έλσιγκ.