Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε την καταδίκη σε επτά χρόνια κάθειρξη ενός στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του γερουσιαστή Μαρτσέλο Ντελ’ Ούτρι, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για τις σχέσεις που διατηρούσε με τη μαφία.

«Κανείς κατηγορούμενος δεν μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους αλλά και κανείς δεν πρέπει να έχει λιγότερα δικαιώματα. Στην περίπτωση του Ντελ’ Ούτρι, ακόμη και η αρχή της εύλογης αμφιβολίας δεν έγινε σεβαστή» αναφέρει ο αντεισαγγελέας Φραντσέσκο Ιακοβιέλο στην απόφασή του, σημειώνοντας ότι δεν αποδείχτηκε η διάπραξη αδικήματος.

Ο γερουσιαστής που κατάγεται από το Παλέρμο είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη εννέα ετών για συνεργασία με ηγετικά στελέχη της Κόζα Νόστρα, της σικελιάνικης μαφίας. Τον Ιούνιο του 2010 το Εφετείο του Παλέρμο μείωσε την ποινή του σε επτά χρόνια κάθειρξη.

Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι άλλο δικαστήριο, επίσης στο Παλέρμο, θα αναλάβει να ξαναδικάσει τον Ντελ’ Ούτρο, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.