Μικρή βελτίωση παρατηρείται στην ατμόσφαιρα της ρωσικής πρωτεύουσας καθώς το τοξικό νέφος είναι πλέον σχεδόν αόρατο ενώ στα βόρεια και δυτικά της Μόσχας έπεσαν σήμερα οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας «Μος Έκο Μόνιτορινγκ», που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, υψηλές σχετικά με το όζον και οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35-36° C ακόμη και ως αργά το βράδυ η Μόσχα δε δείχνει να απαλλάσσεται εύκολα από το βαρύ και θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε «κοκτέιλ» καύσωνα και μόλυνσης. Στις 14.00 μετά το μεσημέρι καταγράφηκε το 8ο για τον Αύγουστο και το 20ό για τη φετινή χρονιά ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας, όταν το θερμόμετρο κατέγραψε 32,8° C, 1,1 βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της 10ης Αυγούστου του 1893. Το απόλυτο θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου και ήταν 38,2° C.

Αρχίζοντας το «ξήλωμα» των υπευθύνων για την καταστροφή αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της η υπουργός Γεωργίας, Γιλένα Σκρίνικ, απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δε διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι «βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς», αλλά και ότι «ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα». Δημοσιεύματα του τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β. Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε «γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του», μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.