Μέχρι στιγμής 52 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις φωτιές ενώ στην πρωτεύουσα Μόσχα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πολίτες ζουν μέσα στο θανατηφόρο τοξικό νέφος που προκαλούν τόσο οι φωτιές όσο και η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία που έχει αγγίξει τους 39 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρέμματα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ.

Υψηλές παραμένουν και οι συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας, όπου το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν το μεσημέρι κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές και οι ειδικοί υδρογονάνθρακες κατά 3,5 φορές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ως 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου. Η ζέστη διατηρεί και τις τιμές του όζοντος κατά 5,4 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Εν τω μεταξύ, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από χθες Δευτέρα κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου (500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) γνωστού από την σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.

Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές.

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες, που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν, καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα, που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

Οι τρεις βαλτικές δημοκρατίες Λετονία, Λευκορωσία και Εσθονία ενημέρωσαν την Μόσχα ότι αποστέλλουν βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μετά από ρωσικό αίτημα που υποβλήθηκε από τις πρεσβείες της Ρωσίας στη Ρίγα και στο Βίλνιους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει για τη Ρωσία 12 καμιόνια με ειδικούς από Λετονία και Λιθουανία καθώς και υλικό για τους προσωρινά άστεγους Μοσχοβίτες ενώ η Εσθονία αποστέλλει πυροσβέστες και δέκα χιλιόμετρα ειδικού λάστιχου για την παροχή νερού στις καιόμενες δασικές περιοχές της Ρωσίας.

Τέλος, μία ομάδα από αμερικανούς διασώστες, ειδικευμένους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έφθασε σήμερα στη Μόσχα για να συνδράμει τις ρωσικές αρχές στη μάχη τους κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση της χώρας, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.