Συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι η πλειοψηφία των Ιταλών και να τάσσεται υπέρ της υπό διαμόρφωση δέσμης μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ipr Marketing για λογαριασμό του καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre.

Όταν ο Μάριο Μόντι έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στις 12 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με την Ipr Marketing, τον εμπιστευόταν το 50% των Ιταλών. Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 55% την ημέρα της πρώτης ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, στις 18 Νοεμβρίου και συνεχίζει να βρίσκεται στο 54%, το οποίο θεωρείται υψηλό ποσοστό.

Όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς και των «κλειστών επαγγελμάτων» που η κυβέρνηση της Ρώμης πρόκειται να δημοσιοποιήσει μέχρι την 20η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Rai, οι ιταλοί αντιδρούν θετικά: το 86% του δείγματος τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης των πρατηρίων βενζίνης, το 85% των φαρμακείων, το 77% των ταξί, ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων αγγίζει το 76% και των δικηγόρων το 75%.

Όμως στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μόντι θα καταφέρει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σχέδιο;» το 52% απαντά «όχι», το 40% «ναι» και οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη επί του θέματος.

Σχετικά με την επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο της Κορτίνα Ντ’ Αμπέτσο, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρόκειται για «επιβεβλημένες και σημαντικές ενέργειες», το 18% κάνει λόγο για «ξεκάθαρη προπαγάνδα» ενώ το 13% πιστεύει ότι «είναι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζουν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος».

Σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσον είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, το 74% συντάσσεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μόντι, το 11% την απορρίπτει και το 15% του δείγματος δεν έχει άποψη.

Για το ίδιο ευαίσθητο θέμα του εργασιακού νομικού πλαισίου και της ενδεχόμενης κατάργησης του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις χωρίς βάσιμη αιτία, το 52% εκφράζεται αρνητικά , το 36% εγκρίνει την κατάργηση του νόμου και το 12% δεν έχει σχηματίσει γνώμη.