Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους σε τηλεοπτική αναμέτρηση που έγινε στην περιφέρεια του Μάντσεστερ, στο Νιου Χάμσαιρ, επικεντρώνοντας τις κριτικές τους στον Μιτ Ρόμνεϊ, το φαβορί για το χρίσμα, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τρεις ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία αυτή για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Ρόμνεϊ, ο πολυεκατομμυριούχος πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, φαβορί των δημοσκοπήσεων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δέχθηκε έναν καταιγισμό επικρίσεων από τους πέντε αντιπάλους του, οι οποίοι του άσκησαν κριτική από την αρχή της τηλεοπτικής αναμέτρησης για το επιχειρηματικό του παρελθόν.

«Ο επικεφαλής αυτής της χώρας δεν είναι ένας διαχειριστής. Ο πρόεδρος πρέπει να οδηγεί, δεν είναι ένας πρόεδρος γενικός διευθυντής. Και χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας εμπνέει», σημείωσε ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Ρικ Σαντόρουμ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς έθεσε υπό αμφισβήτηση τον απολογισμό του Ρόμνεϊ, διερωτώμενος αν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διαχειρίστηκε «βρέθηκαν σε καλύτερη ή σε λιγότερο καλή κατάσταση».

«Οι άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους στην Ουάσινγκτον δεν καταλαβαίνουν τί συμβαίνει στην πραγματική οικονομία], απάντησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε μεγάλη άνεση καθ’όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Μολονότι ο Ρόμνεϊ βρέθηκε στο επίκεντρο, δεν έλειψαν οι κριτικές και μεταξύ των λοιπών υποψηφίων.

Ο 76χρονος βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγόρησε κυρίως τον αντίπαλό του Ρικ Σαντόρουμ –ο οποίος ήρθε δεύτερος με διαφορά μόλις 8 ψήφων από τον Ρόμνεϊ στην ψηφοφορία για το χρίσμα στην Άιοβα– για «διαφθορά», σημειώνοντας ότι έχει κερδίσει «πολλά χρήματα» χάρη σε ομάδες άσκησης πιέσεων.

Επίσης κατηγόρησε τον Νιούτ Γκίνγκριτς ότι είναι «δειλός» επειδή δεν υπηρέτησε στον στρατό.

Όλοι οι υποψήφιοι στράφηκαν εξάλλου κατά του προέδρου Ομπάμα, επικρίνοντας την εξωτερική του πολιτική, αλλά και την οικονομική του πολιτική, παρά την πρόσφατη βελτίωση των στοιχείων που αφορούν την απασχόληση.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα προσπαθήσει να το πιστωθεί, όμως αυτό δεν συνέβη χάρη σε εκείνον. Η πολιτική του επιδείνωσε την ύφεση και κατέστησε πιο δύσκολα τα πράγματα για τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ρόμνεϊ. «Είναι σα να λέμε ότι ο κόκορας ευθύνεται για την ανατολή του ηλίου. Δεν ευθύνεται καθόλου», προσέθεσε.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου ο Ρικ Σαντόρουμ σημείωσε παράλληλα ότι ο Ομπάμα «έκανε λάθη σε κάθε ελιγμό», ενώ ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι επέκρινε «το τεράστιο σφάλμα» του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Την ίδια ώρα ο Ρόμνεϊ επικέντρωσε την κριτική που άσκησε στον Ομπάμα στο ότι προώθησε ένα ευρωπαϊκού στυλ «κράτος πρόνοιας».

«Οι εκλογές αυτές αφορούν την ψυχή της Αμερικής. Έχουμε έναν πρόεδρο που έβαλε τη χώρα σε μια πορεία προς την παρακμή (…) όπως στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρόμνεϊ, ενώ ο Γκίνγκριτς επέκρινε τον πρόεδρο «που θέλει απελπισμένα να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό ευρωπαϊκό μοντέλο»

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός εμφυλίου στο Αφγανιστάν», δήλωσε εξάλλου ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Τζον Χάντσμαν.