Μία εβδομάδα μετά τις ψηφοφορίες στην Αϊόβα, 250.000 ψηφοφόροι του Νιού Χαμσάιρ καλούνται με τη σειρά τους να επιλέξουν μεταξύ έξι υποψηφίων για το χρίσμα τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ αναμένεται, αν δεν υπάρξει έκπληξη, να είναι ο νικητής των προεκλογικών ψηφοφοριών στο Νιου Χάμσαϊρ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το μεγάλο φαβορί.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τις επιθέσεις των υπολοίπων υποψηφίων κατά του Μιτ Ρόμνεϊ, στον οποίο προσάπτουν το παρελθόν του ως επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης, για να ανακόψουν την ανοδική πορεία του που του δίνει το 33% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Suffolk University/7 news.

Τη δεύτερη θέση θα διεκδικήσουν ο τεξανός Ρον Πολ (με 20% της πρόθεσης ψήφου , σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση) και ο πρώην κυβερνήτης της Γιούτα, ο μετριοπαθής Τζον Χάντσμαν (13%).

«Κάτι συμβαίνει και θα εκπλήξουμε πολύ κόσμο αύριο», δήλωσε ο Χάντσμαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Οι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα είναι ο 64χρονος Μιτ Ρόμνεϊ, ο Ρον Πολ, 76 ετών, ο Τζον Χάντσμαν, 51 ετών, ο Ρικ Σαντόρουμ, 53 ετών και υπερσυντηρητικός, πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια, ο Νιουτ Γκίνγκριτς, 68 ετών, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Ρικ Πέρι, 61 ετών, υπερσυντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας.

Οι επόμενες προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνα στις 21 Ιανουαρίου και ο Μιτ Ρόμνεϊ παραμένει και εκεί φαβορί.