Το χαρτί των χριστιανικών αξιών παίζει και μάλιστα με επιτυχία, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας στις προκριματικές εκλογές- ο Ρικ Σαντόρουμ που ήρθε δεύτερος στην Αϊόβα.

Ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια συγκεντρώνει στην πρώτη ψηφοφορία το ίδιο ποσοστό με τον Μιτ Ρόμνεϊ- μόλις 8 ψήφοι τους χωρίζουν- αλλά δεν διαθέτει τα μέσα και την οργάνωση του αντιπάλου του, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης για να ελπίζει να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Ο Ρικ Σαντόρουμ, που πέρασε από το Κογκρέσο ως ένας αδιάλλακτος πολιτικός, τονίζει πως αποτελεί μια εναλλακτική συντηρητική λύση απέναντι στο μετριοπαθή Ρόμνεϊ. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως ένα «βομβαρδιστικό» της πολιτικής που δεν διστάζει να «εξαπολύσει όταν είναι αναγκαίο βόμβες».

Ο 53χρονος Σαντόρουμ, αθλητικός αλλά άχρωμος, εκφράζει υπερ-φιλελεύθερες θέσεις όταν μιλά για οικονομία. «Το όραμά του για την Αμερική είναι να αποκατασταθεί το μεγαλείο της με την προώθηση της θρησκείας, της οικογένειας και της ελευθερίας», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του.

Στις πρόσφατες τηλεοπτικές του εμφανίσεις επαναλαμβάνει την έντονη αντίθεσή του στους γάμους ομοφυλόφιλων, στην αντισύλληψη και στις αμβλώσεις ακόμα και σε περίπτωση βιασμού.

Πατέρας επτά παιδιών, νυμφευμένος από τα 21 του, ο Σαντόρουμ γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1958 στο Γουίντσεστερ της ανατολικής Βιρτζίνια από πατέρα Ιταλό μετανάστη και μητέρα ιταλο-ιρλανδικής καταγωγής.

Σπούδασε Νομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πίτσμπουργκ και ως μέλος επιτελείου βουλευτή στην Ουάσινγκτον.

Φανατικός του τένις, ο Σαντόρουμ εξελέγη πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1990 σε ηλικία 32 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα μπήκε στη Γερουσία. Η θητεία του έληξε το 2006.

Για το Ιράν, ο Σαντόρουμ θεωρεί τον Ομπάμα «αφελή» στην αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης και τονίζει πως το Ιράν είναι μια «εξτρεμιστική θεοκρατία που έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ και τον δυτικό πολιτισμό».

Σε πορτρέτο του που δημοσιεύθηκε το 2005 στους New York Times αναφέρεται πως ο Σαντόρουμ παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε Κυριακή τη λειτουργία στα λατινικά.

Με δάκρυα στα μάτια, ο Ρικ Σαντόρουμ διηγήθηκε την Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τις ψηφοφορίες στην Αϊόβα, πως το 1996 η γυναίκα του υποβλήθηκε σε τεχνητό τοκετό γιατί στις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της έμβρυο που κυοφορούσε ήταν νεκρό…

Σύμφωνα με πολιτικό αναλυτή, ο Σαντόρουμ έχει ήδη κερδίσει αυτό που επιδίωκε με την απρόσμενη άνοδό του. «Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την αρχή της πολιτικής του επανόδου», υπογράμμισε.

Μπορεί να έχασε την πρωτιά στην Αϊόβα από τον Μιτ Ρόμνεϊ αλλά και η δεύτερη θέση που κατέλαβε αποτελεί μία μεγάλη και πολύ ευχάριστη για το επιτελείο του έκπληξη.