Ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν με αντάλλαγμα τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ για την επίτευξη συμφωνίας πρότεινε ο ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ στον ηγέτη του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Την Παρασκευή το κοινοβούλιο, με έδρα την Ερμπίλ, ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι έκανε λόγο για παιχνίδι με τη φωτιά ενώ η Δύση προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Ιράκ Ζαν Κουμπίς παρέδωσε στον Κούρδο ηγέτη πρόταση για «άμεση έναρξη εντατικών άνευ όρων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης», οι οποίες θα εστιάσουν στην «επίλυση όλων των προβλημάτων» και θα «καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ».

Αν οι Κούρδοι «αποδεχτούν αυτή την εναλλακτική, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Κουμπίς στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αναμένει απάντηση εντός των «επόμενων δύο, τριών ημερών».

Σε αντάλλαγμα, «η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν θα αποφασίσει να μην διεξάγει ένα δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου».

Ο Μπαρζανί πάντως επανέλαβε χθες πως το δημοψήφισμα «δεν θα αναβληθεί, ούτε θα ακυρωθεί».