Ο σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασέμι δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να δικαστεί  για τις κατηγορίες που του προσάπτονται για τρομοκρατία αν η δίκη του γίνει στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Αρμπίλ, ο Χασέμι πρότεινε τη μεταφορά του φακέλου στο Κουρδιστάν. «Σε αυτήν τη βάση, θα ήμουν έτοιμος να δικαστώ», προσέθεσε.

Ο Χασέμι ζήτησε επίσης τη συμμετοχή εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στην έρευνα και στις ανακρίσεις και υπογράμμισε ότι οι ομολογίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση που τον εμπλέκουν σε επιθέσεις είναι ολότελα κατασκευασμένες.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους πολιτικούς του αντιπάλους ώστε να αποτραπεί να βυθιστεί η χώρα σε μια σοβαρή πολιτική κρίση μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του σουνίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με σύμβουλό του.

Τη Δευτέρα δικαστική επιτροπή εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του αντιπροέδρου Χασέμι βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών. Η επιτροπή αυτή είχε ήδη επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Χασέμι.

Η δημόσια τηλεόραση Αλ Ιρακίγια μετέδωσε χθες εικόνες που δείχνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σωματοφύλακες του Χασέμι να ομολογούν ότι σχεδίασαν και διέπραξαν επιθέσεις και ότι λάμβαναν πόρους και υποστηρίζονταν από τον αντιπρόεδρο.

Μερικές ημέρες μετά την αναχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και λιγότερο από έναν χρόνο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, η πολιτική εκεχειρία δείχνει να φτάνει στο τέλος της.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Ιρακίγια, το οποίο υποστηρίζεται από τους σουνίτες, μποϊκοτάρει την κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος είναι σιίτης, ζήτησε την απομάκρυνση ενός σουνίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα”.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «ανησυχία για τις εξελίξεις αυτές». Οι ΗΠΑ «απευθύνουν έκκληση σε όλες τις πλευρές να εργαστούν για να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.