Την προσωπική του ευθύνη για την ήττα του κόμματός του στις εκλογές αναγνώρισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ενώ εξαπέλυσε πυρά στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ικανή μέχρι σήμερα να βρει λύση» στην κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

«Έγιναν λάθη στη διαχείριση και την επικοινωνία», αναγνώρισε ο κ. Θαπατέρο, μιλώντας σε στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, περίπου μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που έδωσαν μεγάλη νίκη στον Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Ο Θαπατέρο δικαιολόγησε τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια ως μια προσπάθεια «να αποφύγουμε αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες, οι οποίες έχασαν την αυτονομία τους», κάνοντας έμμεση αναφορά σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

«Κάναμε αυτό που ήταν αναγκαίο γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, ωστόσο η εξαντλητική προσπάθεια έγινε κάτω από ελάχιστα ευνοϊκές συνθήκες μιας ΕΕ που δεν είναι μέχρι στιγμής ικανή να βρει μια διαρθρωτική λύση στο πρόβλημα του χρέους» υποστήριξε.