Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα ότι η ψηφοφορία της UNESCO που οδήγησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της ήταν «πρόωρη» και «αντιπαραγωγική» στην προοπτική της αναμενόμενης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή.

«Η ψηφοφορία της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής σήμερα στην Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική σε σχέση με το στόχο της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ.

Λίγο νωρίτερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωνε ότι η σημερινή ψηφοφορία στην Unesco, που χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη, είναι «εξαιρετικά επιζήμια» για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

«Η σημερινή ψηφοφορία για την ένταξη των Παλαιστινίων στην UNESCO δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά είναι βαθιά επιζήμια για την Unesco», τονίζει η Ράις σε μήνυμα της που δημοσιεύτηκε στο Twitter.