Πλήρες μέλος της Unesco έγινε σήμερα η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της Unesco» σύμφωνα με την απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά.

«Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μίας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» είχε δήλωσε λίγο νωρίτερα ενώπιον της συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της Unesco για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη.
Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

Στην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της Ουνέσκο που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.