Για «άθλια» αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της κρίσης των προσφύγων στα σύνορα με τη Λιβύη, μετά τις εξεγέρσεις και τις συγκρούσεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Σε ειδοποίηση της η οργάνωση κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να «ασχοληθούν επειγόντως» με την κατάσταση αυτή που χειροτερεύει, ανοίγοντας τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άθλια στάση απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση των προσφύγων στις πόρτες της Ευρώπης», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτό το φιάσκο είναι ιδιαίτερα προκλητικό όταν γνωρίζουμε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις που είναι μια από τις βασικές αιτίες της ακούσιας μετακίνησης των πληθυσμών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το έγγραφο της οργάνωσης, περίπου 5.000 πρόσφυγες ζουν αυτή την στιγμή στα σύνορα της Αιγύπτου και της Τυνησίας με τη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν ορισμένους από τους πρόσφυγες αυτούς. Το ίδιο έχουν κάνει μόνο επτά χώρες της ΕΕ προσφέροντας καταφύγιο σε 700 πρόσφυγες.