Ο Σουδανός πρόεδρος, Ομάρ ελ Μπασίρ διώκεται πλέον για γενοκτονία, ωστόσο η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, επανέλαβε σήμερα την έκκληση προς τα μέλη της να μην τον συλλάβουν. Ακόμη, επέκρινε έντονα τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

Η Αφρικανική Ένωση στο κείμενο των τελικών αποφάσεων της συνόδου κορυφής προσθέτει, ότι ζητεί από τα κράτη μέλη να αντισταθμίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις υποχρεώσεις τους έναντι της αυτής και τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΔΠΔ. Εκφράζει την ανησυχία της για τη συμπεριφορά του εισαγγελέα του ΔΠΔ Μορένο Οκάμπο, ο οποίος έκανε «απολύτως απαράδεκτα σχόλια, χονδροειδή και συγκαταβατικά για τον φάκελο του προέδρου Ομαρ ελ-Μπασίρ του Σουδάν και για άλλες καταστάσεις στην Αφρική».

Ο εισαγγελέας είχε δηλώσει ο πρόεδρος Μπασίρ δε θα πρέπει να είναι υπερήφανος. «Παραμένει ένας ύποπτος φυγάς», είχε προσθέσει σχολιάζοντας την επίσκεψη του Σουδανού αρχηγού στο Τσαντ.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Μορένο Οκάμπο είχε χαρακτηρίσει «εκλογές υπό τον Χίτλερ», τις προεδρικές εκλογές στο Σουδάν, τις οποίες ο κ. Μπασίρ, που ήταν και πάλι υποψήφιος, είχε κερδίσει λίγο αργότερα.

Τέλος, η Αφρικανική Ένωση επιβεβαίωσε την απόφασή της να απορρίψει προς το παρόν αίτημα του ΔΠΔ για να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου στην Αντίς Αμπέμπα, όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού.