Επτά Ισραηλινοί και επτά δράστες σκοτώθηκαν στην τριπλή συντονισμένη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Εϊλάτ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο της κρατικής εταιρείας Egged στο οποίο επιτέθηκαν άνδρες με αυτόματα όπλα περίπου το μεσημέρι κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, κοντά στον ισραηλινό σταθμό Νεταφίμ.

Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως στρατιωτικοί και από την επίθεση τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι.

Μισή ώρα αργότερα ένα στρατιωτικό όχημα, το οποίο είχε έρθει για να βοηθήσει τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης, έγινε στόχος επίθεσης με τηλεχειριζόμενη βόμβα.

Η τρίτη επίθεση, που ήταν και η πιο φονική καθώς έχασαν τη ζωή τους πέντε Ισραηλινοί, σημειώθηκε στις 13:00 τοπική ώρα όταν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα κοντά στην Μπέερ Ορά, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της Εϊλάτ, αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Για επίθεση στην κυριαρχία του κράτους έκανε λόγο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στις αιματηρές επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ θα αντιδράσει αναλόγως».

Την ίδια ώρα η ισραηλινή φοιτητική ένωση ανέστειλε τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε νωρίτερα ότι οι επιθέσεις «προήλθαν από τη Γάζα» και απείλησε να «απαντήσει με όλη την δύναμη και την αποφασιστικότητα» που χρειάζονται.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του Μαρκ Ρεγκέβ, εκπροσώπου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είπε πως το Ισραήλ έχει «συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς ήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας».

Τους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδει πάντως ο κυβερνήτης της αιγυπτιακής επαρχίας του βόρειου Σινά Άμπντελ Ουάχαμπ Μαμπρούκ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Ο Μαμπρούκ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δράστες να εισήλθαν στο Ισραήλ από ένα τούνελ από τη Γάζα αναφερόμενος στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας μίας επιχείρησης του αιγυπτιακού στρατού που πραγματοποιείται εδώ και μερικές ημέρες στο Σινά.