Η αστυνομία του Λονδίνου προχώρησε σε 42 συλλήψεις χθες τη νύχτα, κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων που έγιναν στο Τότεναμ.

Οκτώ αστυνομικοί βρέθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο από τα χθεσινά επεισόδια, ενώ καταστήματα πυρπολήθηκαν.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο, για να καταγγείλουν τον θάνατο πολίτη από αστυνομικά πυρά, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν.

Πυρπολήθηκαν επίσης στη διάρκεια της ίδιας διαδήλωσης, που ξεκίνησε με τρόπό ειρηνικό, αρκετά οχήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν δύο περιπολικά κι ένα διόροφο λεωφορείο.

Τους διαδηλωτές επιχείρησαν να διαλύσουν, για πολλή ώρα μάταια, έφιπποι αστυνομικοί. Από τους διαδηλωτές, νοσηλεύτηκαν τελικά 10, σύμφωνα με τη διοίκηση των ασθενοφόρων του Λονδίνου.

«Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε τη διαδήλωση, ιδίως τις πυρπολήσεις, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα» για τα επεισόδια.

Το ξημέρωμα η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει όλες τις εστίες φωτιάς, ενώ εκπρόσωποι της αστυνομίας σχολίασαν ότι «εξεπλάγησαν, επειδή η κινητοποίηση ήταν κατ’αρχάς ειρηνική, όμως η εξέλιξή της συνοδεύτηκε με απροσδόκητα έντονη βία».

Η βία, σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες, ήταν πράγματι τόσο έντονη, ώστε πολλά ΜΜΕ στο Λονδίνο αναφερόμενα σήμερα σε αυτήν κάνουν τη σύγκριση με τις βιαιοπραγίες στη διάρκεια του 1985, στο Τότεναμ, οπότε ένας βαθμοφόρος αστυνομικός έχασε τη ζωή του.