Στο κατεστραμμένο ποινικό σύστημα αποδίδει ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Κένεθ Κλαρκ, τις ταραχές που σημειώθηκαν σε πόλεις της Αγγλίας τον περασμένο μήνα με τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών να είναι καθημερινό φαινόμενο και τον αριθμό των νεκρών να φτάνει στους πέντε.

Ο δήλωσε ότι το σύστημα απέτυχε να σωφρονίσει μια ομάδα σκληροπυρηνικών παραβατών, τους οποίους περιέγραψε ως «εγκληματικά στοιχεία».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο υπουργός είπε ότι τα επεισόδια έφεραν στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος ώστε να τερματιστεί η παραβατικότητα μεταξύ ανθρώπων (που ανήκουν) σε μια “άγρια, κατώτερη τάξη, αποκομμένη από την κοινωνία ως προς τα πάντα πλην του υλισμού.”

«Δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί ακόμη, αλλά ο σκληρός πυρήνας των ταραξιών ήταν ουσιαστικά σεσημασμένοι εγκληματίες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς ηλικίας 18 ή άνω στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα επεισόδια είχαν και προηγούμενη καταδίκη», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κλαρκ απέρριψε την κριτική για την αυστηρότητα των ποινών που επιβλήθηκαν στους ταραξίες και είπε ότι οι δικαστές το «αντιμετώπισαν σωστά, αλλά πρόσθεσε ότι η τιμωρία από μόνη της «δεν αρκεί».